?

Log in

No account? Create an account
need help! - Deaf Education [entries|archive|friends|userinfo]
Deaf Education

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ archive | journal archive ]

need help! [Oct. 9th, 2006|11:27 am]
Deaf Education

deaf_education

[dzseezusz]
hi, i joined to this community because i need some help.im from Hungary, and im writing my diploma work.the title is 'internet supported visualized teaching strategies', and ive chosen the topic deaf education.its obvious, that its something what you can only teach by visualized teaching.i would ask for some advices:what to write into the dilomawork, from where can i learn more about the teaching techniques or strategies?i live in Hungary, and ive already gathered information about the ASL.is that okay, when im using asl signing in my work, or there could be serious differences in the American and in the Hungarian sign language?from where can i get some teaching material?
i have to write a program too, but i thing that will be a homepage-like something.with the sign-abc, with a small dictionary part (how could i make that?), and i think some lessons would be good.any suggestions?
LinkReply

Comments:
[User Picture]From: jateke
2006-10-09 05:12 pm (UTC)
Not sure what you mean by "there could be serious differences in the American and in the Hungarian sign language?" Certainly, there will be major differences between the two languages, but I don't know what they are because I don't know anything about Hungarian Sign Language!

There are lots of visual strategies that can be used with deaf children, and many of them are specifically based on the properties of the language that's being used. (For example, ASL users can take advantage of the way ASL uses space in its grammar.)

You may need to choose to focus your work specifically on either ASL or Hungarian Sign Language. If you want your work to apply to Hungarian classrooms, it would be difficult to do an ASL-based study without knowing what features can be used in both languages.
(Reply) (Thread)
[User Picture]From: bogarantyu
2006-10-09 09:41 pm (UTC)

Jó itt is látni Téged!

Szia!
Az ASL és a magyar jelnyelv két nagyon külön világ, bár vannak hasonlóságok, de nem értik meg egyből a magyar siketek.

A SINOSZ honlapján azt hiszem megtalálható a SINOSZ által használt ujj-abc (ami nem azonos a halmozottan fogyi siketek oktatásában használttal), illetve ott megtalálod a linkeket a megyei szervezethez.

Specifikus oktatási anyagokhoz javaslom, hogy vedd fe a kapcsolatot az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fősikolai Karával (Éljen a Bárczi!), ott is a Hallássérültek Pedagógiája tanszékkel. Ha jól tudom Dr. Zsoldos Márta a tanszékvezető, de mintha anno amikor oda jártam Keresztessy Éva foglalkozott volna ilyen témával.

A magyar siket oktatásra fókuszálva fontos tudni, hogy szinte a teljes siket oktatás auditív orális módszerrel történik. Vácott a halmozottaknál meg egy-két helyen használják csak az ujj abc-t illetve nagyon minimális a jelnyelv használat az osztályokban. A jelnyelv helyzete is elég felemás, illetve a dialektusok összehangolása és a leíró nyelvtan elkészítése most folyik. (Illetve tavaly, amikor a szakdolimat írtam, akkor folyt.)

Ujj ABC-m, meg egyszerű szószedetem valahol van jelnyelv óráról, ha az érdekel. Meg módszertan könyv is akad, bár szerintem leginkább nem ez érdekel.

Szólj, ha bármiben segíthetek.
(Reply) (Thread)
[User Picture]From: dzseezusz
2006-10-09 10:20 pm (UTC)

Re: Jó itt is látni Téged!

jajjdejó, vannak itt Magyarok is!

én arra gondoltam, hogy valami ilyesmit csinálok szakdogának:
http://www.signingonline.com/
ugyan így abcvel, meg 1-2 szóval, talán még rakok bele ilyet:
http://asl.ms/

addig erre alapoztam a szakgodát, mivel a magyar jelbeszédről nem nagyon találtam akármit is.

ha auditív orális módszert használnak legtöbb helyen, akkoor én ezt azt hiszem buktam:( mint vizuális oktatási stratégiát, az egészet erre az asl-es részre építettem, ami ugye most kiderült, hogy nem jo:(
esetleg valami ötleted, hogy hogyan tudnék mégis valamit csinálni ezzel a témával?
a cím az internettel támogatott vizualizált oktatási stratégiák, szóval ebbe a módzsertan is tökéletesen belefér szerintem, tahát ha van ilyen jegyzeted hogy hogyan tanitsuk meg a gyerekeknek az órán ezt meg azt, akkor azt is szívesen elfogadnám.nem kellett volna ilyet elvállalnom műszaki informatikus létemre:(
sinosz-on körülnézek, meg ahogy látom van a városunkban sinosz klub, kérek ott is további információkat.
köszönöm az eddigi segítséget!
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: bogarantyu
2006-10-09 10:35 pm (UTC)

Re: Jó itt is látni Téged!

Most mondja az egyik barátnöm, hogy itt Pesten, a Szabókyban jelnyelven is tanítják a szakközepeseket, informatikusnak. Pk tudnak ötleteket!

Még esetleg az jutott eszembe, hogy bizonyos módszertani dolgok egész tuti támogathatóak netes vizuális formákkal... Ezen még majd gondolkozom, de valahogy a cselevéses helyzet meg az anyanyelvi gyakorlati órák jutottak eszembe...

Egy online szótár szerintem tök jó lenne, és nem igérem, de lehet, hogy tudnék segíteni benne. Na nem a site kódolásában, mert ahhoz én nem nagyon értek, de egyebekben. Ha Újvárosban vagy, ott van egy volt évfolyamtársam, hallásos ö is, csak azt nem tudom, mennyire jelel.

Ki lenne a célközönséged? Hallók vagy Siketek?
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: dzseezusz
2006-10-10 03:19 am (UTC)

Re: Jó itt is látni Téged!

Újvárosban vagyok

szerintem hallók lennének a célközönség, mivel nekik kell majd bemutatnom.
szóval akkor annak ellenére, hogy Magyarországon nem asl-t tanítanak, attól függetlenül lenne értelme online szótárnak?mert az eddig jó hír.majd péneteken még beszélek az itteni sinosz klub vezetőjével, hátha vannak neki is jó ötletei.
nem tudom, hogy van-e értelme, de 1-2 leckét gondoltam még a szakdogába.pl 'az állatkertben', vagy 'étkezés'...mint nyelvórákon, csak itt ez ilyen jelnyelvi lecke lenne.ha esetleg ilyesmiben tudnál segíteni, az nagyon jó lenne, mert az oktatáshoz nem értek.
köszi szépen!

és jó a képen a bivaly:)
(Reply) (Parent) (Thread)